NA SAMO 4 SATA OD BEOGRADA NALAZI SE RAJ NA ZEMLJI: Jedno je od najlepših mesta u Srbiji, idealan beg za vikend
Uvac, Foto: RINA

LEPOTE SRBIJE

NA SAMO 4 SATA OD BEOGRADA NALAZI SE RAJ NA ZEMLJI: Jedno je od najlepših mesta u Srbiji, idealan beg za vikend

Sa svakog vrha pruža se pogled na neverovatan pejzaž

Objavljeno:

Vikend samo što nije počeo, a kako su meteorolozi najavili, očekuju nas temperature preko 20 stepeni, te bi nam svima prijao odmor u prirodi. Mi i ovog puta imamo savršeno mesto za vaš mini odmor, o kom je čak pisala i Nacionalna Geografija, i da – ova destinacija se nalazi u Srbiji.

U neposrednoj blizini planina Zlatibor i Zlatar, na četiri sata od Beograda, nalazi se jedna od najčešće pominjanih destinacija u našoj zemlji – kanjon reke Uvac.

Specijalni rezervat prirode Uvac nadaleko je poznat po svojoj lepoti. Njegovo glavno obeležje pored beloglavog supa su i meandri Uvca. Ovo mesto iz godine u godinu posećuje sve više turista u potrazi za lepim pogledom i dobrim slikama.

Teško je rečima i opisati prizor koji vas sačeka na vidikovcima koji krase ovaj rezervat prirode. Njih je više, tačnije tri, ali na koji god da se popenjete, nećete se pokajati. Sa svakog vrha pruža se pogled na neverovatan pejzaž koji krase krivudavi meandri reke Uvac.

Ukoliko dodatno uspete da uslikate i beloglavog supa, vaš put će biti više nego uspešan. Šanse za to su sada veće nego ranije, jer je ova ugrožena vrsta ptica uspela da na Uvcu osnuje svoj dom, pa se nemojte iznenaditi ako vidite i nekoliko desetina supova kako zajedno lete iznad vas.

Uvac je najbolje posetiti tokom proleća, zbog bujne prirode koja počinje da se budi. Dodatno, tokom proleća su temperature prijatnije, što će vam sigurno značiti da znate, pošto je do vidikovca potrebno neko vreme pešačiti.

Sve su češće organizovane grupne pešačke ture koje vode usponom do vrha planine. Možete se odlučiti za onu dnevnu, ili noćnu, kada se nakon pešačenja čeka izlazak sunca na jednom od najlepših mesta u Srbiji.

Bonus video:

01:00

KORAK BLIŽE ZAŠTITI SPECIJALNOG REZERVATA UVAC: Čamdžije u obavezi da pređu na motore na elektro-pogon

(Espreso / City Magazine / Ivona Dubičanin / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.